Tekstrobot (ChatGPT) - Curio Hub
  
  

Mijn portaal      Studentenportaal       Updates       Bijlagen
-->

Didactiek

Blended ontwerp

Leerlandschap en tools

Creatie leerinhoud

Hulp en handleidingen

AVG


-->

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een prototype van een publieke tekstrobot met kunstmatige intelligentie (AI), ontwikkeld door de onderneming OpenAI en gespecialiseerd in het voeren van dialogen met een gebruiker.

Het kan teksten genereren alsof deze door mensen zijn geschreven. Input kan worden omgezet naar gegenereerde tekst in de vorm van een aantal pagina’s, brief, essay of een boekverslag. ChatGPT is niet de enige tekstrobot gebaseerd op basis van kunstmatige intelligentie.

En ja: jouw leerlingen / studenten gebruiken dit massaal.


ChatGPT en onderwijs

Gebruik ChatGPT in jouw lessen op een manier die bijdraagt aan het leerproces van leerlingen.

Met dank aan het practoraat interactieve technologie van ROC Tilburg.


Lees / download A3

Uitdagingen en mogelijke problemen

Er zijn nog veel onduidelijkheden op gebied van AI en waar dit uiteindelijk naar toe zal leiden. Zeker omdat steeds meer techgiganten AI gaan integreren in hun producten, lijkt deze ontwikkeling niet meer tegen te houden.

Houd rekening met onderstaande aandachtspunten bij het inzetten van tekstrobots in de les of bij het beoordelen van het werk van studenten.


  • Beoordeel of leerlingen en / of studenten hun werk door ChatGPT laten maken. Controleer of ze écht zelf iets schrijven of met ChatGPT als hulpmiddel.
  • ChatGPT leert van informatie uit het verleden en houdt geen rekening met de toekomst. Dit betekent dat gegeneerde informatie bijvoorbeeld discriminatie kan bevatten.
  • ChatGPT kan ook verkeerde aanvullingen genereren. Dit betekent dat de inhoud altijd gecontroleerd zou moeten worden. ChatGPT is opgebouwd uit algoritmes die gebruik maken van beschikbare parameters en het kan zichzelf niet controleren.
  • GPTZero en Turnitin zijn voorbeelden van tools welke tekst kunnen controleren of het gegenereerd is door ChatGPT. Echter is dit geen 100% garantie, waardoor voorzichtig om moet worden gegaan bij het beoordelen van teksten.


GPTZero

GPTZero is een app die teksten detecteert die zijn geschreven door het taalmodel ChatGPT. Een handige hulp voor docenten.


Naar GPTZero

CURIO-richtlijnen bij toetsing en examinering

De examencommissie bewaakt de kwaliteit van examinering, het onderwijsteam is verantwoordelijk voor de vorm van examinering.

Wanneer de kwaliteit van examinering en de gelijkwaardigheid van het diploma niet meer geborgd is, is het noodzakelijk om in gesprek te gaan over de vorm van examineren, met elkaar én met de examenleverancier.


Praktische voorbeelden van checken op fraude met een tekstrobot zijn:

  • Laat leerlingen digitaal voorbereiden en neem een examen schriftelijk af met pen en papier.
  • Naast een verslag kan ook een CriteriumGericht Interview afgenomen worden.
  • Laat een schrijfopdracht een mondelinge toelichting krijgen.
  • Laat surveillanten extra controleren op het inloggen op het examen-account en niet in een vrije browser.
  • Laat surveilanten actief rondlopen.
  • Laat surveillanten of beoordelaars achter in de ruimte staan/zitten en de schermen inzien.
  • It’s Learning heeft een beveiligde toetsmode browser.
  • Bevraag de examenleverancier op hun beveiliging en aanpak.